top of page
Search
Криминалистика

ТУЖИЛАЧКА ИСТРАГА



Тужилачка истрага, регулисана је одредбама новог Законика о кривичном поступку, а подразумева да је истрага из руку истражног судије прешла у руке тужиоца. У свим јавним тужилаштвима и судовима у Србији примењује се тужилачка истрага, што значи да је "из руку истражног судије прешла у руке тужиоца" који је преузео низ надлежности које су до пре биле судске. Тужилачка истрага регулисана је одредбама новог Законика о кривичном поступку (ЗКП) који од јануара 2012. године примењују специјализована тужилаштва за организовани криминал и ратне злочине. Тај концепт кривичног поступка који је специфичан за англосаксонске државе, већ се примењује у свим бившим југословенским државама. Тужилачка истрага носи са собом низ специфичности, поред осталог и то да највећи део доказа, посебно у преткривичној фази кривчног поступка, по налогу тужиоца прикупља полиција. Тужилац саслушава сведоке, налаже вештачења и склапа споразуме о признању кривице, опортунитету и друге нагодбе с окривљенима, уз мање више пасивну улогу суда. С друге стране, суд у фази истраге представља судија за претходни поступак (уместо истражног судије) који ће се стара о поштовању права окривљеног - одређивање притвора, право на посете у притвору, одређивање кућног притвора и других мера као што су јемство, одузимање пасоша, обавезно јављање... Такође води рачуна да се испоштују права одбране када је у питању прикупљање доказа у току истраге, тако што одлучује о жалбама осумњичених у погледу доказа које изводи јавни тужилац. Ако јавни тужилац не прихвати неки доказни предлог одбране, о том предлогу на захтев одбране одлучује судија за претходни поступак. Према правилима тужилачке истраге, тужилац руководи предистражним поступком давањем налога полицији за прикупљање информација и обавештења, а истрага се покреће његовом наредбом на коју одбрана нема право жалбе, као што је то био случај до сада. По окончању истраге о валидности подигнуте оптужнице одлучује надлежни суд, а о евентуалној жалби одбране на оптужницу Апелациони суд, који мора да је потврди како би она ступила на снагу, а постуак наставио заказивање главног претреса (суђења). Уколико првостепени или Апелациони суд сматрају да не постоје докази и да нема места кривицном гоњењу, неће потврдити оптужницу већ ће је вратити тужиоцу на дораду. Након потврђивања оптужнице, суд заказује припремно рочиште на ком се утврђују спорни докази који ће се изводити током суђења, као и динамика тока поступка, а потом се улази у главни претрес (суђење) који се такође мења у процесном смислу извођења доказа, унакрсног испитивања...

Једна од специфицности тужилацке истраге је могућност посебне истраге коју води одбрана.

Осумњичени и његов бранилац могу да прикупљају доказе, унајмљују детективе, испитују сведоке или преузимају предмете или доказе од оних који их поседују и тако практично воде паралелну истрагу са тужилаштвом.

Оптуженима је законом гарантовано право на бесплатну одбрану - коју плаћа суд, за сва кривична дела за која је запрећена казна виша од осам година затвора.

94 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page