top of page
Search
Криминалистика

Прикупљање података осматрањем – основи тактике



У криминалистичкој пракси осматрање се предузима у односу на одређена лица, одређене објекте и простор као општа оперативно-тактичка радња или, пак, као радња доказивања са циљем да се перцепцијом дође до сазнања о кривичним делима и њиховим учиниоцима, па да се у складу са тим предузму мере спречавања и сузбијања конкретне криминалне делатности, уколико она наступи. Ова радња се често примењује у комбинацији са другим мерама (на пример, заседом, лишењем слободе, тајним фотографисањем и снимањем и сл.).

По начину вршења, осматрање може бити стално (општа опсервација) и привремено (специјално).


Стално осматрање, или општа опсервација, представља стални метод у раду свих овлашћених радника органа унутрашњих послова. Премда не захтева посебну припрему и планирање, успешно вршење сталног осматрања претпоставља постојање одређених личних квалитета овлашћених службених лица, развијену способност запажања и логичког закључивања, као и њихову заинтересованост за посао. Нарочит допринос успешном спречавању и сузбијању криминалне делатности дају радници полиције који су добри познаваоци прилика на одређеном подручју и у одређеној области криминалног деловања, а који, уз то, знају лица склона деликвентном понашању, као и делинквентску тактику уопште, а посебно ону која се користи при извршењу појединих кривичних дела.


Једна од основних карактеристика специјалног (привременог) осматрања се огледа у чињеници да се оно, у циљу реализације конкретних оперативних задатака, а након темељне припреме и детаљног планирања, врши конспиративно (тајно), од стране одабраних и обучених лица која су снабдевена адекватним техничким средствима. Планом треба прецизирати место на којем ће радња специјалног осматрања бити вршена, време њеног почетка и трајања, службена лица која ће га вршити, њихова конкретна задужења, средстава која ће бити коришћена, као и начин поступања у случају нагле промене ситуације. С обзиром да предузимање специјалног осматрања подразумева прикривено распоређивање и деловање службених лица, посебну пажњу би требало посветити избору места са ког ће оно бити вршено (осматрачка база), односно поступању које ће дуже задржавање лица на отвореном простору чинити логичним. Изабрана осматрачка база треба да обезбеди прикривен распоред службених лица, добру прегледност и могућност коришћења потребних техничких средстава (за обављање и документовање осматрања, као и за одржавање везе).


Начин на који ће службеници предузети меру осматрања, зависи од тога у којој су мери оперативне потребе и све наведено ускладити са креативношћу (на пример, уколико је реч о привременом осматрању оно се може вршити и из специјално подешених возила која споља могу бити камуфлирана – такси, доставна возила и сл., а тако да се из њих може, на скривен начин, осматрати, фотографисати или снимати). За испуњење циља ове мере од пресудног значаја су телекомуникациони системи (средства везе за комуницирање лица која учествују у предузимању ове мере), али и оптичко-техничка средства (за квалитетније осматрање и фиксирање – бележење).




10 views0 comments

留言


Post: Blog2_Post
bottom of page