top of page
Search
Криминалистика

Seksualna delinkvencija


Opšte karakteristike

Seksualna delinkvencija obuhvata takva kriminalna ponašanja kojima se napada polna sloboda i seksualno samoopredeljenje. To je oblast kriminaliteta na koju najviše utiču moralna vrednovanja ljudskih odnosa u vezi sa polnim životom. Od konkretnih standarda određenog vremena, tabua i normi koje je stvorilo društvo u vezi sa polnim životom i seksualnošću, zavisi obim i sadržina inkriminacija u ovoj oblasti. Do dekriminalizacije dolazi kada se radi o nenasilnim deliktima, a nove inkriminacije teže povećanju krivičnopravne zaštite od nasilnih seksualnih ponašanja kojima se vređa polna sloboda maloletnika i dece. Pojavnim oblicima ovog oblika kriminaliteta narušavaju se ne samo društvene vrednosti vezane za slobodu odlučivanja i samoopredeljenja u polnim odnosima, već su oni u tesnoj vezi sa drugim devijacijama i oblicima kriminaliteta, naročito imovinskim i krvnim deliktima. Svetska zdravstvena organizacija dala je definiciju seksualne delinkvencije, koja nam se čini najprihvatljivijom. Prema ovoj definiciji „Seksualni čin, pokušaj takvog čina, neželjeni seksualni komentar ili predlog koji je usmeren protiv osobe i njene seksualnosti, a koji može počiniti druga osoba bez obzira na odnos sa žrtvom ili situaciju u kojoj se nalazi. Karakteriše ge upotreba sile, pretnje ili ucene usmerene prema žrtvi ili njoj bliskoj osobi.”

Prema statističkim podacima seksualni delikti u ukupnom kriminalitetu nisu zastupljeni u većem obimu. U ukupnom kriminalitetu prema zvaničnoj statistici njihovo učešće je oko 1%. Međutim, istraživanja kod nas197 i u svetu pokazuju da je broj seksualnih delikata znatno veći nego što to objavljuju zvanične statistike. Prema jednoj proceni FBI, od deset silovanja policiji se prijavljuje samo jedno. Razlozi za neprijavljivanje seksualnih delikata su stid i strah od nepovoljnog reagovanja okoline, strah da će se u toku krivičnog postupka, zbog postojeće procedure, doživeti tzv. sekundarna viktimizacija, strah od osvete izvršioca i slično.

Nasilje u seksualnim deliktima ispoljava se na različite načine: kao prinuda na obljubu upotrebom sile ili pretnje, polna zloupotreba i zlostavljanje dece i mlađih osoba, zloupotreba odnosa nadmoći i zavisnosti, primena nasilja u grupi, uz telesno oštećenje i lišavanje života žrtve. Inkriminisanje seksualnih delikata prema Krivičnom zakoniku Srbije izvršeno je u okviru Glave osamnaeste (čl. 178-185b) koja obuhvata krivična dela protiv polne slobode. Osim ovih krivičnih dela, seksualna delinkvencija obuhvata i krivično delo rodoskrvrnuće (čl. 197 KZ RS), koje pripada grupi krivičnih dela protiv braka i porodice.

Istraživanjem fenomenoloških obeležja seksualnih delikata vezanih za pol i uzrast izvršilaca došlo se do zaključka da su seksualni delinkventi uglavnom mlađi ili sredovečni muškarci. Učešće žena u izvršenju ovih krivičnih dela je minimalno.198 U pogledu uzrasta izvršilaca, u oko 60% slučajeva izvršioci su osobe od 18-30 godina, a u 14% slučajeva maloletnici. Posebno se zapaža učešće lica koja su tek postala punoletna i lica do 24 godine starosti. Obrazovna struktura učinilaca ukazuje na odsustvo potrebnog obrazovanja: 65% izvršilaca završilo je samo osnovnu školu a 26% srednju školu.


U vreme izvršenja dela 40-50% učinilaca bilo je u braku, a 40% izvršilaca je bilo pod uticajem alkohola u vreme izvršenja dela.199 Jedno istraživanje seksualne delinkvencije u Velikoj Britaniji pokazalo je da kod ovog oblika kriminaliteta postoji visoka stopa recidivizma - između 43-52%. Ova krivična dela se u većini slučajeva (oko 70%) vrše u prolećnim i letnjim mesecima, pogotovo silovanje, u večernjim i noćnim satima. Ovaj podatak se dovodi u vezu sa razvijenijim kontaktima ljudi u prolećnim i letnjim mesecima, kao i sa okolnošću da se uglavnom radi o nasilnom ponašanju kome pogoduju večernji, odnosno noćni časovi.200 Mesta izvršenja seksualnih delikata su različita. Prema jednom istraživanju mesta izvršenja van naselja su najčešće seoski put, polje, njiva ili šuma; otvoreni prostori u naseljima su gradski parkovi, ulice i dvorišta; prostorije su najčešće privatne stambene prostorije, podrumi, hodnici, automobili.

U jednom istraživanju seksualnog nasilja na uzorku od sto osuđenika, navedene su sledeće opšte karakteristike učinilaca krivičnih dela protiv polne slobode sa elementom nasilja: · u proseku učinioci su uzrasta 29 godina; · udeo nepismenih je manji, a onih sa srednjom školom veći od prosečnog; · veći broj učinilaca je oženjen (48%); · većina je u vreme izvršenja dela živela u nesređenim stambenim uslovima;


· 77% nije imalo stručne kvalifikacije a oko 4/5 obavljalo je fizičke poslove u industriji;

· 48% je ranije već bilo osuđivano za ovakva dela;

· zadovoljavajuće duševno stanje postojalo je kod 83% ispitanika;

· velika većina 88% bila je pod uticajem alkohola u vreme izvršenja dela;

· 12% učinilaca bilo je potpuno ravnodušno u vreme izvršenja dela i nije osećalo nikakvu grižu savesti čak i kada su žrtvi nanete teške povrede.


U istom istraživanju navedeni su i podaci o žrtvama seksualnih delikata. Utvrđeno je da je većina žrtava ženskog pola, da su mlađe od dvadeset godina, uglavnom su učenice i radnice; 87% je sa potpunom ili nepotpunom osnovnom školom a 3,5% nepismenih; 9% je mlađe od 12 godina, a 13% starije od 45 godina; u 75% slučajeva napadač i žrtva su se poznavali, samo u 25% slučajeva se uopšte nisu poznavali; u 1/5 slučajeva žrtva je sa napadačem bila u krvnom srodstvu u pravoj liniji.202

Kod seksualnih delikata veoma visoko je izražen recidivizam. Seksualni delikti se izvršavaju u sticaju sa drugim krivičnim delima, pogotovo kada se kao izvršioci javljaju maloletna lica. Osim toga, maloletnici vrše seksualne delikte najčešće u saučesništvu sa drugim licima. Međutim, ne može se reći da postoji jedinstven tipološki karakter seksualnog delinkventa.



242 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page