top of page
Search
Криминалистика

Saopštenje


Udruženje građana Kriminalistika i bezbednost najoštrije osudjuje sa jedne strane primenu nasilja demonstranata kao i prekomernu upotrebu sile od strane policije, sa druge strane na protestu građana koji su se u utorak uveče okupili u centru Beograda.

Građani imaju pravo da MIRNO izraze nezadovoljstvo zbog načina na koji se država bori sa pandemijom kovid-19. Ustavno je pravo građana na mirno okupljanje i izražavanje mišljenja. U uslovima pandemije izazvane virusom korona, građani imaju i dodatnu odgovornost prema sebi i bližnjima da se ponašaju u skladu sa preporukama koje dolaze od zdravstvenih organizacija. Međutim, dužnost je na građanima da ne dozvole da se mirne demonstracije pretvore u nasilne, da se ugrožava fizički integritet drugih građana, policijskih službenika i imovine.

Ukoliko dođe do nasilja, policija ima pravo i dužnost da ADEKVATNO I PRIMERENO REAGUJE. To na konkretnom protestu NIJE BIO SLUČAJ.

Postavljamo pitanje zašto je policija tukla ljude koji mirno sede na klupama ili već uhapšeni leže na trotoarima?

Kriminalistika i bezbednost podržava pravo građana da se mirno bore za svoja prava, za povratak poverenja u institucije, a policiju poziva da tokom narednih skupova deluje isključivo u skladu sa ustavom i zakonom.

Takođe, pozivamo nadležne institucije da reaguju i procesuiraju kako građane koji su posegli za protivpravnom upotrebom sile i uništenjem imovine, tako i policijske službenike koji su pribegli za prekomernom upotrebom sile i time prekoračili svoja ovlašćenja i primenili torturu nad građanstvom.

15 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page