top of page
Search
Криминалистика

Pojašnjenje nekih termina


IZOLACIJA


Ovo je termin koji se koristi za bolesne osobe kako bi se sprečilo širenje zarazne bolesti. Smešta se i boravi u posebnoj sobi/prostoriji. Ovo je mera izdvajanja osobe od drugih ljudi koja se primenjuje prilikom lečenja osoba koje su bolesne i imaju simptome bolesti, u ovom slučaju su to simptomi akutne respiratorne infekcije (barem jedan od sledećih simptoma: povišena telesna temperatura, kašalj, plitko disanje odnosno poteškoće s disanjem) uz ispunjene epidemiološke kriterijume (boravak u zemljama koje su zahvaćene epidemijom ili bliski kontakt s osobom koja je verovatan ili potvrđen slučaj bolesti).


Osobe za koje zdravstveni radnik postavi sumnju na infekciju virusom Covid-19 hospitalizuju se uz primenu mera izolacije, dijagnostike i lečenja.

SAMOIZOLACIJA

Samoizolacija ili kućni karantin odnosi se na zdrave osobe bez simptoma bolesti, ali, pazi sad ovo - koje su bile u bliskom kontaktu s obolelim osobama ili su unazad 14 dana boravile u područjima/zemljama s lokalnom ili raširenom transmisijom (prenosom) virusnom bolesti Covid-19 u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja ili kontakta s obolelom osobom. Dakle, to su najčešće oni koji su poslednjih dana došli, na primer, iz Nemačke ili koje druge zemlje gde su radili ili bili na odmoru i slično.

Osnovno pravilo u ovom slučaju je ostati kod kuće, u kućnom karantinu i izbegavati bilo kakav fizički bliski kontakt s drugim ljudima. Tu je posebno važno držati fizičku udaljenost od dva metra. Vreme trajanja zdravstvenog nadzora odnosno samoizolacije je 14 dana, zato što inkubacija COVID-19 bolesti (od zaraze do pojave simptoma) može trajati od dva do 14 dana, a osoba može biti zarazna čak i pre početka bolesti.

Osim ove vrste samoizolacije, u nju se šalju i osobe koje su imale bliski kontakt s laboratorijski potvrđenim slučajem COVID-19 bolesti, na što će ih uputiti epidemiolog. Dakle, ako ste se susreli s nekim ko vam je naknadno javio da je zaražen, odmah se javite epidemiologu.


Hatidža Beriša

10 views0 comments

댓글


Post: Blog2_Post
bottom of page