top of page
Search
Криминалистика

Pogled iznutra na budućnost privatnog obezbeđenja


Želimo da uvedemo novi oblik bezbednosti, a sve počinje novim fokusom na obuku izvan tzv. „tvrdih i mekih“ veština.


Prema Vall Street Journal -u, potražnja za naoružanim i nenaoružanim obezbeđenjem je na rekordnom nivou. Zapravo, globalno tržište usluga privatnog obezbeđenja, koje uključuje privatno čuvanje, nadzor i oružani transport, sada vredi oko 180 milijardi dolara, a predviđa se da će taj broj ove godine dostići 240 milijardi dolara - broj veći od BDP -a 100 zemalja, uključujući Portugal, Rumuniju i Mađarsku. Brzi rast i važnost ove industrije bili su u centru pažnje zbog nedavnih protesta širom sveta koji pozivaju na okončanje sistemskog rasizma i grube policijske taktike nakon smrti Georgea Floida.


Pre nedavnih protesta, grad Portland je povukao potez da svoju policiju upotpuni privatnim sigurnosnim profesionalcima za nenasilni rad. Stanovnici Glasgova, Škotske, Londona, Engleske i Melbourna, imali su koristi od sličnih usluga nakon što su se obavezali da će plaćati male takse po glavi stanovnika kako bi imali privatne službe bezbednosti u svojim zajednicama od 2001. Nedavni događaji su istakli vrednost takvih usluga, i proteklih nekoliko nedelja, drugi gradovi širom SAD su to sledili.


Na primer, u Njujorku zajednice angažuju privatne čuvare kako bi zaštitili njihovu imovinu od potencijalnih pljačkaša, dok su čelnici u Čikagu izdvojili više od milion dolara za angažovanje tri privatne firme za obeezbeđenje za rešavanje sličnih problema. Obrazovne institucije sprovode slične promene. Univerzitet u Minesoti sada koristi privatno obezbeđenje za rukovanje svim merama bezbednosti za svoje fudbalske utakmice, a ne policiju, a Univerzitet u Vašingtonu poziva instituciju da prestane da koristi policiju u Sijetlu da odgovori na potrebe javne bezbednosti na događajima kso što su fudbalske igre.


Veliki pomaci ka privatnoj bezbednosti u skladu su sa dugogodišnjim globalnim trendovima. Prema istraživanju koje je sproveo The Guardian, polovina stanovništva planete živi u zemljama u kojima ima više radnika privatnog obezbeđenja nego policajaca. Na primer, procenjuje se da u Indiji ima 7 miliona radnika privatnog obezbeđenja u poređenju sa samo 1,4 miliona policajaca. Slično, u Kini je približno 5 miliona ljudi zaposleno u privatnom obezbeđenju u poređenju sa policijom od 2,7 miliona. Prema američkoj statistici rada, u SAD ima više od 1,1 milion privatnih zaštitara u poređenju sa 666.000 policajaca.


Aktivisti koji pozivaju na uklanjanje policije ili ukidanje policije veruju da je vreme da se modeli policije u celom svetu restrukturiraju. U Sjedinjenim Državama, poreklo policijskog rada potiče od patrola robova, rasizma, segregacije, crnih kodova i sistema koji je uspostavljen samo radi bezbednosti belaca. Danas zajednice pozivaju na modele policije i bezbednosti koji su pošteni i pravedni za sve i one koji odražavaju različite poslovne interese i brige o kvalitetu života.


Jedan argument koji često dovodi u pitanje privatnu sigurnost kao održivi model je da će zajednice kojima nedostaju finansijski resursi za plaćanje usluga biti ostavljene i ostati nezaštićene. U Havkueu smo istražili ovo pitanje i pronašli rešenje za rešavanje takvih problema. Naše rešenje je SafeATL. Projekat SafeATL je prva svetska inicijativa za pružanje „besplatnih“ bezbednosnih patrola u naseljima koja ne mogu da priušte angažovanje obezbeđenja ili policije koja nije na dužnosti. SafeATL je jedinstveno dizajniran da dokaže kvalitet usluga koje zajednice sada traže, dok je revolucionisao način na koji policija i bezbednosni stručnjaci rešavaju probleme javne bezbednosti i reagovanja u hitnim slučajevima. Danas su pojedinci i korporacije u mogućnosti da alociraju sredstva za finansiranje projekta SafeATL; posebne namene, lokalni porezi na promet mogu biti još jedan način za finansiranje projekta SaltATL u budućnosti.


Havkue menja način na koji privatno obezbeđenje sarađuje sa zajednicama i klijentima. Budućnost bezbednosti će zahtevati „novi“ skup veština usredsređenih na zadovoljavanje specifičnih potreba klijenata i zainteresovanih strana. Da bi ispunio ove zahteve, Havkueov izvršni tim je pohađao Akademiju izvršnog rukovodstva Ritz Carlton kako bi pronašao načine za revoluciju u načinu na koji privatno obezbeđenje pruža korisničku uslugu. Ritz je dobio sve glavne nagrade koje ugostiteljska industrija i vodeće potrošačke organizacije mogu dodeliti, uključujući jednu od najviših JD Pover rang lista za zadovoljstvo kupaca.


U Havkue -u smo pozajmili Ritz -ov model obuke za zlatni standard i ugradili njegove osnovne komponente u našu novu lansiranu službu, Havkue Protection Group (HPG). Ovo je značajan pomak od tradicionalnog modela privatnog obezbeđenja - modela poznatog po isplaćivanju niskih plata, minimalne obuke, lošeg korisničkog servisa i onog koji se bavio diskriminatornom praksom, što je dovelo do nekoliko tužbi u poslednjih nekoliko godina.


Naš inovativni pristup kvalitetnoj usluzi i fokus na zadovoljavanju potreba naših klijenata, partnera i zajednice pozicioniraće Havkue (naš tehnološki ogranak) i HPG (naš uslužni ogranak) da ponude S.A.F.E. profesionalci (bezbednosni agenti za svakoga) koji će premašiti očekivanja naših klijenata i poslužiti kao novi standard za privatnu bezbednosnu industriju u budućnosti. Naš S.A.F.E. profesionalci će proći sledeću obuku:


1. Ugostiteljska („Hospitality training“) obuka (model Ritz-Carlton) fokusirana na meke veštine i zadovoljstvo korisnika;

2. Obuka o istorijskoj, etičkoj i kulturnoj svesti specifična za zajednice kojima služe;

3. Uključivanje, implicitna pristrasnost i upravljanje raznolikošću;

4. Identifikovanje i reagovanje na neviđene ekološke, biološke i sajber pretnje;

5. Održavanje fizičkog prisustva uz korišćenje tehnologije; i

6. Znati kada treba pozvati i osloniti se na partnere u zajednici, kao što su socijalni radnici, da efikasno odgovore na situacije.

Želimo doneti novi oblik sigurnosti, a sve počinje našim novim fokusom na obuku izvan „tvrdih i mekih veština“. Koristićemo obe jedinstvene strane Havkue Technologies -a i HPG -a da nam pomognu da postavimo brendove za bezbednosnu industriju. Razvijamo promišljene lidere. Svet se menja, pa zašto se ne bismo promenili i mi sa njim? S novim fokusom na uslužnu delatnost, zaštitu životne sredine i obuku zajednice, dobro smo pozicionirani da vodimo do ove preko potrebne promene.


Chris Rich

Chris Rich je izvršni direktor i osnivač kompanije Havkue, kao i suosnivač Havkue Protection Group (HPG). Joshua Bird je potpredsednik HPG -a.


Sa engleskog preveo advokat Zoran J. Minić



21 views0 comments

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page