top of page
Search
Криминалистика

Kriminalitet „belog okovratnika“



Navodno skovan 1939. godine, pojam belih ovratnika sada je sinonim za čitav niz prevara koje su počinili poslovni i vladini profesionalci. Ova krivična dela karakterišu obmana, prikrivanje ili kršenje poverenja i ne zavise od primene ili pretnje fizičkom silom ili nasiljem. Motiv koji stoji iza ovih zločina je finansijski - da se pribavi ili izbegne gubitak novca, imovine ili usluga ili da se obezbedi lična ili poslovna prednost.


To nisu zločini bez žrtava. Pojedinačna prevara može uništiti kompaniju, uništiti porodice brisanjem njihove životne ušteđevine ili koštati investitore milijarde dolara (ili čak sve tri kategorije). Današnje šeme prevara su sofisticiranije nego ikad, navodi se u izveštajima Federalnog istražnog biroa (FBI)


Korporativne prevare


Korporativne prevare i dalje su jedan od najčešćih krivičnih dela - osim što investitorima nanose značajne finansijske gubitke, korporativne prevare mogu da izazovu neizmernu štetu ekonomiji i poverenju investitora.


Većina slučajeva korporativnih prevara koje vodi FBI uključuju računovodstvene šeme osmišljene da prevare investitore, revizore i analitičare o stvarnom finansijskom stanju korporacije ili poslovnog subjekta. Manipulacijom finansijskim podacima, cenom akcija ili drugim merama procene korporacije, finansijski učinak može ostati veštački naduvan na osnovu fiktivnih pokazatelja učinka koji se pružaju javnosti koja investira.


FBI-jeve istrage korporativnih prevara prvenstveno se fokusiraju na sledeće aktivnosti:


- Falsifikovanje finansijskih informacija

- Lažne knjigovodstvene evidencije i / ili lažne prezentacije finansijskog stanja;

- Lažne trgovine namenjene naduvavanju dobiti ili sakrivanju gubitaka; i

- Nezakonite transakcije osmišljene da izbegnu regulatorni nadzor.

- Samostalno bavljenje korporativnim insajderima

- Trgovina insajderima (trgovina zasnovana na materijalnim, nejavnim informacijama);

- Povratni udarci;

- Zloupotreba korporativne imovine za ličnu korist; i

- Pojedinačni poreski prekršaji u vezi sa samostalnim poslovanjem.

-Prevara u vezi sa inače legitimno upravljanim uzajamnim hedž fondom

- Kasno trgovanje;

- Određene šeme vremenskog određivanja tržišta; i

- Falsifikovanje neto vrednosti imovine.


Ometanje pravde je osmišljeno da prikrije bilo koju od gore pomenutih vrsta krivičnog ponašanja, posebno kada ometanje sprečava istrage američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC), Komisije za trgovinu robama sa fjučersima (CFTC), drugih regulatornih agencija i / ili agencije za provođenje zakona.


FBI je stvorio partnerstva sa brojnim agencijama kako bi iskoristio svoje iskustvo u određenim oblastima kao što su hartije od vrednosti, porezi, penzije, energija i roba. Biro je veći naglasak stavio na istragu navoda o ovim prevarama ostvarujući blisku saradnju sa SEC, CFTC, Regulatornim organom finansijske industrije, Službom unutrašnjih prihoda, Odeljenjem za rad, Saveznom regulatornom komisijom za energetiku i Američkom službom poštanske inspekcije.



Zoran Minić

26 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page