top of page
Search
Криминалистика

GLAVNA TAKTIČKA NAČELA PRETKRIVIČNOG I KRIVIČNOG POSTUPKA


Nauka o krivičnom postupku razradila je određena procesna načela, koja su i za kriminalistiku od suštinskog značaja. To su načela oficijelnosti, akuzatornosti i legaliteta krivičnog gonjenja, instrukcioni princip (istražna maksima ili načelo razjašnjavanja ili načelo materijalne istine kako se kod nas često kaže), načela neposrednosti i usmenosti, načelo javnosti, načelo slobodne ocene dokaza, presumpcije nevinosti, princip in dubio pro reo i načelo ekonomičnosti postupka.

Ali baš zato što krivični postupak nije samo procesualna nego istovremeno (u nerazdeljivomjedinstvu) i tehničko-taktička delatnost, kriminalistika se nije mogla zado- voljiti procesualnim načelima kao jedinim rukovodstvom za postupanje. Kao što pravna pravila o pretresu, uviđaju (rekonstrukciji događaja i istražnom eksperimentu), veštače- nju, ispitivanju okrivljenog, saslušanju svedoka, dokazima itd. nisu nipošto dovoljna da bi se istražne i druge sudske radnje mogle pravilno i uspešno obaviti — nego je neophodno da istražni sudija u prethodnom postupku, a sudsko veće na glavnom pretresu, primeni i koristi odgovarajuća tehničko-taktička pravila i preporuke — tako treba u arhitektonici konkretnog postupka povezati u organsku celinu procesualna sa taktičkim načelima, upravo radi uspešne realizacije onih prvih. Polazeći od te postavke, kriminalistika je izradila taktička načela za pretkrivični i krivični postupak.


Ne samo krivični postupak nego i svaka ljudska delatnost rukovođena je izvesnim načelima, bez čije primene praktičan rad ne bi davao dobre rezultate. U svome radu primenjuje stručan kriminalista sledeća taktička načela:


1) načelo tehničko-taktičke slobode pri vođenju postupka i načelo srazmernosti;

2) načelo metodičnosti i planiranja postupka;

3) načelo kritičkog prilaienja postupku;

4) načelo operativnosti (brzine i iznenađenja);

5) načelo temeljitosti i upornosti;

6) načelo objektivnosti;

7) načelo jedinstvenog rukovođenja radnjama u svakom pojedinom slučaju;

8) načelo koordiniranosti i saradnje (jedinstva akcije);

9) načelo ekonomičnosti u postupku;

10) načelo čuvanja službene tajne;

11) načelo humanizma


Dr VLADIMIR VODINELIĆ

8 views0 comments

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page